САЩ признаха за трагична грешка мощният въздушен удар, нанесен с дрон по

...
САЩ признаха за трагична грешка мощният въздушен удар, нанесен с дрон по
Коментари Харесай

САЩ официално признаха за трагична грешка удара си с дрон в Афганистан

САЩ признаха за трагична неточност мощният въздушен удар, нанесен с дрон по автомобил в Кабул на 29 август т.г., при който починаха 7 деца, предават международните организации. Признанието пристигна персонално от ръководителя на Централното командване на Съединени американски щати ген. Франк Маккензи, който координираше интервенцията по евакуацията от Афганистан. Той употребява конференция в Пентагона, с цел да разгласи:  " Ударът беше трагична неточност и и аз откровено се оправдавам ".

В края на август Съединени американски щати направиха нахлуване с дрон над автомобил, за който твърдяха, че е цялостен с атентатори самоубийци на " Ислямска страна " (ИДИЛ). Това се случи ден след терористичен атентат на летището, който умъртви над 170 души, включително и 13 американски военни.

Тогава американската версия беше, че колата се е насочвала към летището, като се внушаваше, че те е трябвало да извършатнов огромен атентат. Операцията по това време бе определена от американските военни като сполучлива. Ударът е предизвикал " обилни вторични детонации ", сподели тогава представителят на американското Централно командване Бил Ърбан. Според него това показвало, че колата е била натоварена със " значително количество взривни субстанции ".

По-късно медии показаха подозрения във версията на Пентагона за случилото се, изтъквайки, че водачът на ударената от дрона кола е бил дълготраен чиновник на американска филантропична организация, и акцентирайки неналичието на доказателства, че в автомобила е имало експлозиви.

Сега Макензи обаче разгласи, че в този момент има вяра, че е малко евентуално автомобилът или убитите да са били свързани с „ Ислямска страна “ или да са представлявали директна опасност за американските сили на летището в Кабул. „ Чувствам се виновен за това и си давам сметка за въпросите на медиите “, сподели още генералът.  Маккензи сподели, че колата е била ударена поради " откровеното разбиране ", че е представлявала непосредствена опасност.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР